Friday, April 8, 2011

Adolf Hitler.Siapa yang tak kenal dengan mamat dekat atas nih ? Dia yang memulakan perang dunia yang kedua dan dia jugalah yang melakukan pembunuhan besar-besaran terhadap bangsa Israel 'laknatullah' yang menceroboh ekonomi negaranya dan membuat rakyat Jerman menderita pada ketika itu.

Memang, kita melabel dia sebagai penjenayah perang. Pihak bersekutu menganggap dia sebagai musuh yang paling dikehendaki pada ketika itu kerana melakukan penjajahan ke atas negara-negara yang tidak menyokongnya bersama sekutunya, Jepun.

Kalau hendak diceritakan tentang 'dark side' seseorang itu, sampai bila pun takkan habis. Janganlah hanya pandang yang buruk sahaja dengan mamat nih. Dia memulakan revolusi dalam usaha untuk mengambil tampuk pemerintahan pada ketika itu adalah kerana dia begitu menyayangi bangsanya.

Dia tidak sanggup melihat bangsanya hidup menderita di atas kesenangan bangsa lain di negara sendiri. Melihat bangsanya ditindas, dia nekad untuk melakukan perubahan. Perubahan yang sangat ketara sehingga kita sendiri yang berada di ceruk Asia Tenggara ini turut merasai kesannya.

Contohilah dia. Tanamkan semangat cintakan bangsa ke dalam diri masing-masing. Kita tidak perlukan perubahan yang drastik seperti yang dilakukan oleh Adolf Hitler. Kita hanya perlu lupakan sengketa di antara kita. Baik dari segi politik ataupun lain-lain.

Cukuplah dengan dendam yang terbuku di hati itu. Jangan sampai satu hari nanti bila kita sebagai bangsa Melayu ini sebagai kaum majoriti di negara ini dipijak di kepala oleh kaum minoriti yang lain barulah kita akan menyesal. Masa itulah masing-masing akan menyoal diri sendiri,"Kenapa Adolf Hitler tidak lahir di Malaysia sebagai bangsa Melayu ?"


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...