Friday, April 8, 2011

Adolf Hitler.



Siapa yang tak kenal dengan mamat dekat atas nih ? Dia yang memulakan perang dunia yang kedua dan dia jugalah yang melakukan pembunuhan besar-besaran terhadap bangsa Israel 'laknatullah' yang menceroboh ekonomi negaranya dan membuat rakyat Jerman menderita pada ketika itu.

Memang, kita melabel dia sebagai penjenayah perang. Pihak bersekutu menganggap dia sebagai musuh yang paling dikehendaki pada ketika itu kerana melakukan penjajahan ke atas negara-negara yang tidak menyokongnya bersama sekutunya, Jepun.

Kalau hendak diceritakan tentang 'dark side' seseorang itu, sampai bila pun takkan habis. Janganlah hanya pandang yang buruk sahaja dengan mamat nih. Dia memulakan revolusi dalam usaha untuk mengambil tampuk pemerintahan pada ketika itu adalah kerana dia begitu menyayangi bangsanya.

Dia tidak sanggup melihat bangsanya hidup menderita di atas kesenangan bangsa lain di negara sendiri. Melihat bangsanya ditindas, dia nekad untuk melakukan perubahan. Perubahan yang sangat ketara sehingga kita sendiri yang berada di ceruk Asia Tenggara ini turut merasai kesannya.

Contohilah dia. Tanamkan semangat cintakan bangsa ke dalam diri masing-masing. Kita tidak perlukan perubahan yang drastik seperti yang dilakukan oleh Adolf Hitler. Kita hanya perlu lupakan sengketa di antara kita. Baik dari segi politik ataupun lain-lain.

Cukuplah dengan dendam yang terbuku di hati itu. Jangan sampai satu hari nanti bila kita sebagai bangsa Melayu ini sebagai kaum majoriti di negara ini dipijak di kepala oleh kaum minoriti yang lain barulah kita akan menyesal. Masa itulah masing-masing akan menyoal diri sendiri,



"Kenapa Adolf Hitler tidak lahir di Malaysia sebagai bangsa Melayu ?"


Saturday, March 26, 2011

Penghisap Punch.


Cerita paling bodoh pernah aku tengok sepanjang tahun ini. Melayang duit aku.

*apa itu penghisap punch ? salahkan google translate.

Monday, March 7, 2011

Semoga Berjaya Harimau Muda.

Screenshot ini diambil pada pukul 2 pagi tadi di facebook Fadhli Shas, pemain pertahanan skuad Olimpik bolasepak negara.


Dan screenshot ini diambil pada pukul 3 pagi tadi daripada facebook penjaga gol selaku kapten skuad Olimpik bolasepak negara, Khairul Fahmi Che Mat.


Kesian diorang, lama betul duduk dalam kapal terbang. Apepun, seluruh rakyat Malaysia mendoakan kejayaan Harimau Muda menundukkan Pakistan pada esok malam. Chaiyok, Malaysia Boleh!

Friday, February 25, 2011

Sakit Perut.

Amar, awak tuh dah part 4. Tinggal lagi dua semester jek nak habis diploma. Janganlah malas sangat belajar. Memanglah beberapa minggu nih agak sibuk sikit. Tapi pandai-pandailah cari masa untuk belajar.

Tengok macam budak-budak lain, sibuk jugak. Tapi boleh jek dapat DL tiap-tiap semester. Kau tuh bila nak dapat DL wahai cik amar oit ? Takkan nak grade dengan CGPA yang cukup-cukup makan jek.

Memanglah belajar itu susah. Tak ada benda yang senang kalau tak ada usaha. Janganlah sibuk-sibuk nak ikut macam budak-budak lain, huha sana huha sini. Fokuslah lebih sikit masa belajar.

Amar, jangan jadi bebek boleh tak ? Please lah.


*maaf, tajuk tak berkaitan langsung dengan entri kali ini.

Wednesday, February 23, 2011

Serabut.

*fullstop.

Friday, February 4, 2011

Erin & Elia : 1st Combined Giveaway (FCG)


Post ini adalah untuk menyokong 1st Combined Giveaway yang telah dianjurkan oleh Elia dan adik-beradiknya. Elia kata FCG ini dibuat sempena ;
1. menghargai para pembaca kami yang sentiasa menyokong kami
2. meraikan 'kemeriahan' BE kami di tahun baru ini
3. berkongsi kegembiraan di atas kemenangan Malaysia dalam Suzuki AFF Cup.
4. tanda terima kasih kepada semua yang membantu kami memenangi sebuah iPad 16G Wifi dalam "Win an iPad" Contest anjuran Ryl Designs.

Bagi yang berminat untuk menyertai giveaway ini, klik  sini.

Monday, January 31, 2011

Wishlist 2011.

Ada banyak benda yang aku inginkan dalam tahun 2011. Antaranya :

1. NIKON D90
2. SUZUKI VS150

3. MACBOOK PRO

4. NOKIA E72

5. ADIDAS SALA


Setakat ini aku rasa ini jek barang yang aku inginkan sekarang. Kalau ada bertambah nanti, aku akan update. Terima kasih.






Sunday, January 30, 2011

Interlok.



Semalam adalah hari yang membosankan untuk aku. Bangun tidur jek tengok hujan tengah lebat dekat luar. Padahal aku ada temujanji pukul 2 petang. Tunggu punya tunggu, sampai ke malam hujan tak teduh-teduh. Nak buat macam mana kan, kita hanya boleh merancang tetapi Allah S.W.T yang menentukan.

Sepanjang seminggu cuti nih, dah macam-macam perkara yang aku rancang nak buat. Nak siapkan asignment, nak berehat dengan tenangnya dan banyak lagi. Tetapi cuti aku dicemari dengan keadaan diri aku yang tidak berapa nak larat sangat. Satu badan lenguh-lenguh hasil daripada insiden yang berlaku pada malam Jumaat yang lalu. Insiden apa ? Tak perlulah aku ceritakan di sini.

Dalam beberapa minggu nih aku ada terdengar isu yang agak panas dibangkitkan oleh kaum India di Malaysia tentang novel Interlok, novel sastera untuk pelajar tingkatan 5 hasil nukilan Abdullah Hussain. Kalau masa aku sekolah dulu, kitorang pakai novel Konserto Terakhir, aku rasa pengarang yang sama kot. Tak pakai Interlok lagi masa tuh.

Kaum India memaksa Kementerian Pelajaran Malaysia supaya menarik balik novel Interlok daripada sukatan pelajaran. Pasal sebab apa pun aku tak berapa nak pasti. Bukanlah sebab aku tak ambik tahu sangat pasal apa yang berlaku dekat Malaysia nih, cuma aku agak sibuk untuk ambik tahu.

Aku cuma berharap isu Interlok ini berjaya diselesaikan secepat yang mungkin agar tidak mengundang kepada perkara yang lebih buruk lagi.

Friday, January 28, 2011

Supermokh.

Jika England mempunyai Bobby Charlton dan Brazil mempunyai Pele, kita di Malaysia mempunyai Supermokh. Siapa yang tidak kenal dengan lagenda bola sepak tanah air kita iaitu Allahyarham Mokhtar Dahari. Beliau dilahirkan pada 13 November 1953 di Setapak, Kuala Lumpur merupakan bekas penyerang/pemain tengah menyerang untuk pasukan Selangor dan pasukan Malaysia. Beliau merupakan salah seorang pemain terbaik Asia sekitar tahun 1970 sehingga1980-an.

Bersama-sama dengan penjaga gol R Arumugam, pertahanan Santokh Singh dan Soh Chin Aun, pemain tengah Reduan Abdullah dan Shukor Salleh dan temannya di barisan hadapan iaitu Isa Bakar, pasukan Selangor dan pasukan Malaysia merupakan antara pasukan yang terkuat di rantau Asia.

 Pada tahun 1974, beliau mewakili Malaysia menentang pasukan Liga Perdana Inggeris, Arsenal dan menjaringkan kedua-dua gol pada perlawanan itu sekaligus gol kemenangan untuk pasukan Malaysia. Empat tahun kemudian pada tahun 1978, beliau sekali lagi mewakili Malaysia menentang pasukan kebangsaan England yang berakhir dengan kesudahan seri satu sama hasil jaringan Mokhtar Dahari dan jaringan Paul Mariner.

Beliau juga pernah mewakili pasukan pilihan Selangor pada Januari 1982 menentang pasukan Boca Juniors daripada Argentina yang diketuai oleh legenda bola sepak duni, Diego Armando Maradona. Perlawanan tersebut berkesudahan dengan keputusan memihak kepada pasukan Boca Juniors dengan jaringan 2-1.

 Beliau bersara pada tahun 1986 setelah perlawanan akhir Piala Malaysia yang dimenangi oleh pasukan Selangor dan beliau sendiri menjadi pemain terbaik perlawanan. Beliau juga memberikan jersi no 10 beliau kepada Raja Muda Selangor ketika itu. Pada tahun 1987, beliau keluar daripada kancah persaraan dan bermain untuk Selangor untuk satu musim lagi. Pada Januari 1988, beliau menyertai pasukan Kwong Yik Bank dan telah berjaya memenangi Piala Selangor pada tahun tersebut.

Walaupun tidak begitu dikenali di peringkat antarabangsa, beliau telah menjaringkan 125 gol untuk pasukan Malaysia  dan menjadi penjaring terbanyak untuk pasukan Malaysia setakat ini.

Beliau meninggal dunia pada 11 Julai 1991 ketika berusia 37 tahun akibat penyakit motor neurone disease di Subang Jaya Medical Centre (SJMC) pada pukul 8:25 pagi. Jasad beliau disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Keramat Permai, Bukit Permai.

Kehilangan beliau umpama jatuhnya sebutir permata yang begitu berharga ke dasar laut, hampir mustahil untuk ditemui kembali.


Di bawah ini disertakan video dokumentari yang menceritakan tentang kisah hidup beliau.

video 
Mokhtar Dahari Documentary Part 1


video 
Mokhtar Dahari Documentary Part 2


video
Mokhtar Dahari Documentary Part 3

Sunday, January 16, 2011

Kamera LOMO - Fisheye.

Salah satu jenis LOMO kamera yang menjadi perhatian aku baru-baru ini. Hasil yang menarik dengan harga yang agak berbaloi aku rasa. Walaupun menggunakan filem, tapi nilai estetika yang ada pada kamera ini membuat si pemakainya berasa seolah-olah berada pada zaman 80-an.

Falsampah.

Apabila seseorang melafazkan sesuatu untuk menegakkan apa yang mereka rasa betul dan mereka gembira melakukannya walhal ianya salah di mata orang ramai. Mereka akan tetap terus melakukannya walaupun mendapat tentangan dan pandangan negatif daripada sesetengah pihak yang berasa kurang selesa dengan perlakuan mereka itu. Mereka tidak peduli akan apa yang diperkatakan oleh orang lain, kerana mereka menyukai apa yang mereka lakukan. Mereka rasa hanya itulah caranya untuk mereka mengisi masa lapang mereka dan cara untuk mereka mengeksperesikan perasaan mereka akan keseronokan mereka menikmati hidup ini. Mereka tidak berdiri bersendirian, mempunyai teman-teman yang menyokong minat atau perlakuan mereka itu sehinggakan mereka rasa mereka berasa selamat dan yakin apa yang mereka lakukan itu betul.


Wednesday, January 12, 2011

The Social Network.


Mengisahkan tentang perjalanan Mark Zuckerberg dalam usahanya untuk mempopularkan laman web sosialnya, Facebook. Jalan ceritanya agak memeningkan kepala, dengan banyaknya 'fastforwad' dan 'flashback' membuatkan jalan ceritanya agak berterabur. Penonton perlu menumpukan sepenuh perhatian apabila menontonnya kerana kita tidak akan menyedari bila akan berlakunya penukaran babak 'fastforward' dan 'flashback'. Seperti yang diketahui ramai, laman web sosial Facebook bermula daripada idea rangkain dalaman antara kolej kediaman pelajar Universiti Harvard. Daripada idea inilah Mark Zuckerberg mendapat idea untuk membangunkan Facebook. Ilmu pengaturcaraan yang dimilikinya membuatkan Mark Zuckerberg hanya mengambil masa seminggu untuk melancarkan laman web sosial yang akhirnya menjadi kegilaan ramai ini. Cerita ini agak menariklah bagi aku. Bagaimana seseorang yang dianggap nerd dan freak menjadi selebriti dalam masa yang agak singkat dan menjadi jutawan paling muda hinggakan beliau dikatakan bakal menggantikan Bill Gates, pengasas Microsoft.

Monday, January 10, 2011

Shūshì shì guānjiàn.

Lagaknya seperti seorang pekerja pejabat.
Berjalan menuju ke kelas dengan megahnya.
Tanpa segan silu, tanpa perasaan rendah diri.
Itulah AKU.

Muahaha. Fyi, semalam adalah 1st time aku pergi
kelas hari Isnin berpakai formal sepenuhnya.
Bangga beb, nih semua terpengaruh dengan budak
bilik punya pasal.

Tapi takpe, aku masih lagi dalam proses pembelajaran
dalam memformalkan diri aku.
Kalau tak sebelum nih aku ke kelas hari Isnin pakai
skinny jeans dengan baju kemeja jek.

Tapi aku rasa itu hak individu lah kan.
Tak kisahlah kita nak pakai apapun.
Asalkan selesa dan kita suka dengan apa yang kita pakai.
Bak kata tajuk post ini, "keselesaan itu penting."

Wahwahwah.

Hari ini aku habis kelas awal, satu-satunya kelas untuk aku hari ini.
Memandangkan tadi dekat kelas lecturer dah mula ajar pasal internet programming,
balik bilik jek aku terus online, nak belajar pasal HTML.
Tapi keadaan cuaca sekarang yang memerlukan aku lebih cenderung berada di atas
katil daripada berada di depan laptop.


See ya!

Friday, January 7, 2011

Yehyeh, balik !

Balik ! Balik ! Balik !
Akhirnya, datang pun hari Jumaat. Kejap lagi aku nak balik. Dapat gak lari dari UiTM untuk dua hari.

Monday, January 3, 2011

Belajar Berlari.


Kadang-kadang kita perlu berlari sebelum berjalan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...